Andra begrepp

Andra begrepp som kan vara bra att känna till

Byggherre

I byggsammanhang kallas ofta den som äger fastigheten som ska bebyggas för byggherre. Byggherren är den som anlitar det företag som behövs för att planera och bygga huset. I plan- och bygglagen (PBL) står det att byggherren är ”den som för egen räkning utför eller låter utföra byggnads-, rivnings- eller markarbeten genom en byggentreprenör eller byggmästare”. Byggherren skall se till att arbetena utförs enligt bestämmelserna i PBL och enligt föreskrifter eller beslut som har meddelats med stöd av PBL. Byggherren skall vidare se till att kontroll och provning utförs i tillräcklig omfattning. Kontrollansvarig är den person som kan hjälpa dig som byggherre med dessa kontrolltjänster.

Byggmästare/entreprenör

Det eller de företag som du som byggherre anlitar för att låta utföra byggnads-, rivnings- eller markarbeten.

Tekniskt samråd

I vissa ärenden ska ett tekniskt samråd hållas hos byggnadsnämnden. På samrådet går man bland annat igenom hur arbetet ska planeras och organiseras, förslaget till kontrollplan och handlingarna i övrigt. Senast vid det tekniska samrådet ska byggherren lämna in ett förslag till kontrollplan och de tekniska handlingar som behövs för att byggnadsnämnden ska kunna bedöma om startbesked kan ges.

Startbesked

En åtgärd som kräver bygglov, rivningslov, marklov eller anmälan får inte påbörjas innan byggnadsnämnden har gett ett startbesked. Förutsättningarna för att få ett startbesked diskuteras normalt i samband med ett tekniskt samråd och ges då all nödvändig teknisk dokumentation är inlämnad. Startbeskedet innebär att byggnadsnämnden godkänner att åtgärden får påbörjas.

Arbetsplatsbesök

I de flesta fall ska byggnadsnämnden vid minst ett tillfälle under arbetets gång besöka den plats där åtgärderna utförs. Behovet av att byggnadsnämnden gör arbetsplatsbesök ska gås igenom på det tekniska samrådet. Vilka arbetsplatsbesök som bör göras och när dessa bör ske ska framgå av kontrollplanen.

Slutsamråd

När byggåtgärder som har omfattats av ett tekniskt samråd avslutas, ska ett slutsamråd hållas innan slutbesked kan utfärdas. Vid slutsamrådet ska man bland annat gå igenom hur kontrollplanen har uppfyllts, om avvikelser har gjorts från de krav som gäller för t.ex. bygglovet, den kontrollansvariges och byggnadsnämndens dokumentation över besök på byggarbetsplatsen, den kontrollansvariges utlåtande etc. Om allt gått som det ska erhåller du som byggherre ett slutbesked.

Slutbesked

Ett slutbesked är ett beslut från bygglovsavdelningen att byggnader och anläggningar som fått startbesked får tas i bruk och användas. Det utfärdas när kontrollplanen är fullföljd, intyg och egenkontroller är i sin ordning mm. Innan byggnadsnämnden har meddelat ett slutbesked för en byggåtgärd får byggnadsverket inte tas i bruk. Detta innebär att det är ett automatiskt användningsförbud fram tills dess att ett slutbesked har utfärdats. Flyttar man in utan slutbesked får man en sanktionsavgift från byggnadsnämnden.